Yazı İçeriği
Buzdolabı; temel gıda ihtiyaçlarımızı sakladığımız ve muhafaza ettiğimiz cihazlardır. Bu nedenle buzdolaplarının temizliği hayati öneme sahiptir. Soğuk hava deposu gibi düşünebileceğiniz buzdolapları temizlenmediğinde virüslerin, bakterilerin yaşam alanları olarak gıdalara zarar verecek, koku oluşmasına neden olarak tüketmek üzere depoladığınız gıdaların daha hızlı bozulmasına neden olacaktır. Bu nedenle düzenli olarak buzdolabı temizliği yaparak koku oluşmasının önüne geçmeli, hijyenik bir buzdolabı ile daha sağlıklı ve daha temiz gıdalar tüketmelisiniz.
Buzdolabı Raf Temizliği
Buzdolabı temizliği içn öncelikle buzdolabının amamen boşaltılmış olması gerekiyor. Tamamen boşaltılmış olan buzdolabı raflarını deterjan kullanarak silebilir veya buzdolabından çıkararak elinizde yıkayabilirsiniz. Raf temizliği, buzdolabı temizliğinin e önemli aşamasıdır. Gıdaları doğrudan koyduğumuz yerler olan raflar aylık periyotlarda düzenli olarak temizlenmeli, bakteri üremesinin önüne geçilmelidir. Yıkanmış olan raflar ve bölmeler oda sıcaklığında kurutulmalıdır. Eğer yeterli süre de kuruması beklenmezse nemli oldukları için daha hızlı bakteri üreteceklerdir.
Önerilen Buzdolabı Temizliği Ürünleri
-
Sır Limon Çiçeği Elde Sıvı Bulaşık Deterjanı 4 kg.135,64 TL
-
Perwoll Sıvı Çamaşır Deterjanı Siyah Doku 50 Yıkama 3 Lt.699,17 TL
-
Perwoll Sıvı Çamaşır Deterjanı Renk Doku 50 Yıkama 3 Lt.699,17 TL
-
Omo Bebek Sıvı Çamaşır Deterjanı Parfümsüz Hipoalerjenik 900 Ml. 18 Yıkama 1 Adet54,24 TL
-
Omo Bebek Sıvı Çamaşır Deterjanı Hipoalerjenik 900 ML 18 Yıkama 1 Adet54,24 TL
-
Pril Hepsi Bir Arada Extra 80 Yıkama Bulaşık Makinesi Deterjanı Tableti303,62 TL
Buzdolabı İçi Nasıl Temizlenir?
Raflarını çıkardığınız buzdolabının içini de aynı yöntemle temizemelisiniz. Buzdolabı içinde kalan kokulardan kurtulmak için 2 litre su içerisine 2,5 yemek kaşığı karbonat ve 3 yemek kaşığı sirke ekleyerek karışım elde edin. Elde ettiğiniz karışımla nemli bir bez yardımı ile buz dolabı içini silin. Buzdolabının her köşesini sildikten sonra kapağını açık bırakın ve uzun süre kurumasını bekleyin. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra raflarınızı yerleştirebilirsiniz.Buzdolabı dondurucusunu temizlemek için sprey su şişesi kullanmanız gerekecek. Dondurucu içini silmek kolay olmadığı için sprey su şişesi yardımı ile dondurucu yüzeylerini temizleyebilirsiniz. Gerekli olması durumunda dondurucu içinde birikmiş olan buzların erimesi için bekleyebilir ve daha sonra temizlik yapabilirsiniz.
Buzdolabı Lastikleri Nasıl Temizlenmelidir?
Buzdolabı kapağında yer alan ve sızdırmazlık sağlayarak buzdolabı içindeki soğuk havanın muhafaza edilmesini sağlayan lastik kısımların temizliği diğer alanlara göre daha zorlu olacaktır. Lastikler yerlerinden çıkmadıkları için mevcut durumlarında temizlenmelidir. Temizlik için sert diş fırçası kullanılması size avantaj sağlayacaktır. Karbonat ve sirkeli su karışımı kullanarak diş fırçası yardımı ile tüm lastik donanımları temizleyebilir ve nemli bir bez yardımı ile kurulayabilirsiniz. Lastik donanımların kuruması için yeterli süre beklemeniz çok önemlidir. Islak veya nemli kalan lastik donanımlar yapışkan özelliğe sahip olduğu için toz, kir ve diğer partiküllere ev sahipliği yapmaya devam edebilir.
Buzdolabı Kokularından Kurtulmak İçin Pratik Bilgiler
Buzdolabı; içinde barındırdığı taze ve dondurulmuş gıdalar nedeni ile koku oluşması için en ideal ortamdır. Bu sorun tüm ev hanımları için ortak bir sorundur. Buzdolabınızda koku oluşmasını engellemek ve oluşabilecek kokular nedeni ile gıdaların tazeliğini korumak, kullanım ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz bazı ipuçları var. Bu ipuçları;
- Süt ve süt ürünlerini yağlı kağıtlara ve streçlere sararak muhafaza etmelisiniz. Yağlı kağıt, peynir gibi süt ve yağ içerikli gıdaların hava ile temas etmesini önleyerek bozulmasının önüne geçer. Ayrıca streç ile sardığınız taze gıdalar uzun süre tazeliğini koruyarak bozulmaz ve koku oluşturmaz.
- Krema, süt ve süt içerikli içecekleri orta raflarda muhafaza etmelisiniz. Orta rafların ısı derecesi bu ürünlerin saklanması ve muhafaza edilmesi içn en ideal sıcaklıklara sahiptir. Bu raflarda yer alacak olan ürünler uzun süre bozulmadan kullanılabilir ve koku oluşturmaz.
- Maydanoz, tere, semiz otu gibi sebzeleri önce bir gazete kağıdına sarıp sonra streç ile sardığınızda hem nemli bir ortamda daha canlı ve daha sağlıklı kalırlar, hem de uzun süre bozulmadan koku oluşturmadan muhafaza edilebilirler.
- Meyve ve sebzeleri alt çekmecelerde muhafaza etmelisiniz. Alt ekmecelerde kapalı olarak muhafaza edilen sebze ve meyveler bu sayede daha uzun süre sağlıklı besinler olarak kalırlar. Ayrıca dolabı her açtığınızda oluşacak ısı değişimlerinden etkilenmeden kalacak olan bu besinler koku oluşturmaz ve bozulmazlar.
- *Et ve et içerikli sosisler, salamlar, kavurma tarzı gıdalar buzluğun hemen altında yer alan ve bu tür ürünlerin muhafaza edilmedi için tasarlanmış olan çekmecelerde muhafaza edilmelidir. Bu alanın ısı derecesi dolap içi ısı derecesinden daha düşük olduğu için uzun süre gıda ürünlerini korumaktadır Ayrıca kapalı olması koku oluşmasının da önüne geçmektedir.
Buzdolabı temizliği kadar buz dolabı içinde koku oluşmasını önlemekte çok önemlidir. Bu nedenle buzdolabında muhafaza edeceğiniz her gıdayı doğru yerde doğru yöntemler ile muhafaza etmelisiniz.