Nasıl

Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Yazı İçeriği

Toptan Temizlik Malzemeleri olarak sizlere temizlik ile ilgili güncel bilgiler vermeye devam ediyoruz. Evinizde yer alan kalorifer sistemleri; uzun kullanım süreleri, sıcak – soğuk ısıya maruz kalması, düzenli olarak temizlenmiyor olması nedeni ile verim kaybına uğrar. Yaşanılan verim kaybı evinizin ısınma süresini uzatarak soğuk günlerde problem yaşamanıza neden olur. Isınma sistemlerinin en önemli parçası olan petekler kullanım alanlarına göre; tek panelli, çift panelli, yatak, dikey petekler olarak kullanılır. Peteklerinizden maksimum verim alabilmek ve kullanım ömrünü uzatmak için düzenli olarak petek temizliği yapmanız gereklidir. Petek temizliği yapmak; petek iç temizliği ve petek dış temizliği olarak iki farklı yöntemle yapılmalıdır.

Petek Dış Temizliği Nasıl Yapılır?

Peteğiniz, evin neresinde yer alırsa alsın mutlaka zararlı canlıların ve virüslerin yaşam alanı olur. Peteklerin kış aylarında sürekli sıcak kalması küçük canlıların yaşam alanı olması içn çok cezbedicidir. Bu nedenle gözle görmeseniz bile peteklerinizde mutlaka zararlılar bulunur. Petek dış temizliği yapmak için öncelikle ılık sabunlu su hazırlamalısınız. Ilık sabunlu su, peteklerin çerçevesi olarak kullanılan sac panellerin zarar görmeden temizlenmesi için en ideal karışımdır. Sabunlu su yerine hazır olarak satılan petek temizlik sıvıları da tercih edebilirsiniz. Temizlik sıvısı veya sabunlu suyu kullanılmamış bir sünger ile peteğin tüm yüzeylerine uygulamalısınız. Eğer evinizdeki petekler; dökme dilim petekler ise dilimlerin aralarını temizlemenize yardımcı olacak uzun temizlik fırçaları kullanmalısınız. Peteğin her yerini temizledikten sonra durulamak için temiz ve kuru bir bez ile peteğin her yerini tekrar silmelisiniz. Sildikten sonra bir süre kuruması için bekleyip temiz peteklerinizi kullanabilirsiniz.

Petek Temizliği İçin Önerilen Ürünler

Petek İç Temizliği Nasıl Yapılır?

Petekler, sürekli sıcak ve soğuk suya maruz kaldıkları için su iletim kanalları kireçlenerek tıkanırlar. Tıkanan petekler daha az sıcak su iletimi sağladıkları için ısınma süreleri uzar ve yeterli ısınma sağlayamaz. Bu nedenle petek iç temizliği belirli periyotlarda şu yöntemler kullanılarak yapılmalıdır:

Basınçlı Su Yöntemiyle Petek İç temizliği 

Basınçlı su yöntemiyle iç petek temizliği yapmak için basınçlı su üreten bir cihaz kullanmanız gerekiyor. Bu cihaz tesisat borularının dayanabileceğiniz 4-6 bar aralığında basınç oluşturarak iletim kanallarında oluşan kireçlerin sökülmesini sağlar. Banyoda yer alan petek borusunu sökerek açılan petek borularındaki pis ve kireçli suyun dışarı akmasını sağlayabilirsiniz.

Kimyasal Sıvı Kullanarak Petek İçi Temizliği

Peteklerin iç temizliği yapmak için kullanabileceğiniz yöntemlerden biri de kimyasal sıvı kullanımıdır. Peteğe su veren boru içine dökeceğiniz bu sıvı, peteklerde biriken kireçlerin ve tortuların kendiliğinden dökülmesini sağlayacaktır. Petek drenaj borusunu açık bırakarak kimyasal sıvının ve dökülen tortuların peteklerden sirküle edilmesini sağlayabilirsiniz.

Titreşimle Petek Temizliği

Petek temizliği için tercih edilen yöntemlerden biri de titreşimle temizlik yöntemidir. Bu yöntem ile peteğin girişine ve çıkışına bağlanan kelepçeler titreştirilerek petek içerisinde biriken tortuların ve kireçlerin dökülmesi sağlanıyor. Bu yöntem için özel bir cihaza ihtiyacınız olacaktır.

Peteklerinizi düzenli olarak temizliyorsanız drenaj vanasını açarak su sirkülasyonu oluşturmalı, su sirkülasyonu sırsında elinizle kalorifer petekleri ve tesisat borularına vurarak temizlik yapmalısınız, Kısa sürede ve ekonomik bir şekilde petek temizliği yapacağınız bu yöntemi evinizde kolayca uygulayabilirsiniz.  Petek sökülmesi; Peteğinizi temizlemek için tercih edebileceğiniz yöntemlerden biri de peteğin sökülmesidir. Peteği vanaların bağlantı noktalarından sökerek çıkarabilir, banyonuza götürerek temizleyebilirsiniz. Az kirlenmiş ve az kireçlenmiş petekler için bu yöntem oldukça idealdir. 

Petek Temizliği Ne Zaman Yapılmalı?

Petek temizliği kalorifer sistemi için çok önemlidir. Bu nedenle düzenli periyotlarda yapılması temizlenmesi çok önemlidir. Petek temizliği yapılması gereken dönemler şu şekildedir.

  • Kış mevsimi bitiminde kalorifer kullanımı bittikten sonra,
  • Kalorifer yakıt sistemi değiştirildiğinde kombi tesisatı değişikliği yapıldığında,
  • 3 aylık kullanım süreleri sonrasında periyodik olarak,
  • Hava koşullarının çok zorlu olduğu bölgelerde uzun süreli kullanımlarda aylık olarak

yapılmalıdır.

Petek Temizleme Fırçası Kullanımı

Petek temizliği yapmak için kullanabileceğiniz aparatlardan biri de temizlik fırçasıdır. Temizlik fırçası oldukça esnek ve uç kısmında metal teller bulunan bir aparttır. Bu aparatı petek giriş kısımlarından içeri iterek kendi ekseninde çevirerek temizlik yapabilirsiniz. Petekleriniz çok kirli ise temizlik sıvısı eşliğinde kullanabileceğiniz temizlik fırçası işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. 

Tüm petekler için temizlik fırçası kullanımı doğru değildir. Panel petekler için temizlik fırçası kullanımı işinizi kolaylaştırır. Ancak dökme dilim petek modellerinde temizlik fırçası istediğiniz sonucu vermeyecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir