Nasıl

Kombi Temizliği Nasıl Yapılır?

Kombi Temizliği Nasıl Yapılır TT

Yazı İçeriği

Kombi temizliği nasıl yapılır makalemizle, Toptan temizlik ürünleri online satış mağazası olarak sizlerleyiz. Kombiler, soğuk kış aylarında ısınmamızı sağlayan ve sıcak su ihtiyacımızı karşılamak için kullandığımız cihazlardır. Düzenli periyotlarda bakım ve temizliği yapılmadığında arıza veren ve yüksek bütçelere tamir edilen kombileri düzenli olarak temizlemek gerekiyor.Yıl içinde en az bir kere tapılması gereken temizlik ve bakım ihtiyaca ve kullanım süresine göre yıl içinde iki kere de yapılabilir. Peki bu kadar önemli bir elektronik araç olan kombi temizliği nasıl yapılır?

Kombi temizliği nasıl yapılır?

Kombi filtresi temizliği

Öncelikle kombi kapatılarak kombi altındaki gidiş ve dönüş borularının vanaları kapatılır ve kombinin bulunduğu alana su akışı engellenir. Daha sonra kombi içindeki kazanın suyu boşaltılır ve filtre temizliği için her şey hazırlanmış olur. Sert bir diş fırçası yardımı ile kombinin filtresi temizlenir. Bu temizlik işlemi sırasında su dışında her hangi bir temizleyici sıvı kullanılmaz. Filtre temizliği bittikten sonra yerine takılır ve tıpası takılarak temizlik işlemi bitirilmiş olur. 

İlginizi Çekebilir: Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Kombi Eşanjör temizliği nasıl yapılır?

Isı eşanjörü, ısıtma işlemi için hayati öneme sahiptir. Kombinizde marka ve modeline göre bir veya iki adet eşanjör bulunur. Eşanjör ısıtıcı olarak kullanıldığında kireçlenmesi durumu söz konusudur. Bu nedenle yıl içinde kombi temizliği yaparken eşanjör üzerindeki kireçlerde temizlenmelidir. Kireç temizliği için sert bir fırça kullanmanız yeterli olacaktır. Eşanjör temizliği için kombi alt kapağını açmanız ve eşanjörleri yerinden çıkararak temizlik yapmanız yeterli olacaktır.

Kombi Baca temizliği nasıl yapılır?

Kombi temizliği yaparken en önemli aşamalardan birisi olan baca temizliği doğru yapılmadığında zehirlenme riskini ortaya çıkarır. Bu nedenle düzenli olarak kombi bacası temizliği yapılması zorunludur. Kombi bacası temizliği yaparken yanma haznesi içinde biriken tozlar temizlenerek işe başlanır. Tesisat filtresi üzerindeki birikmiş tozlar temizlenir ve ateşleme elektrotlarının bulunduğu kısım bir diş fırçası yardımı ile temizlenir. Bu işlemlerden sonra prop gözleri temizlenir genleşme tankı içindeki hava oranları ölçülür ve termostat değerleri ölçülerek baca çıkış deliği temizlenir. Baca çıkış deliği temizliği yapıldıktan sonra kombi sıcak su akışı kontrol edilir. Bu işlemlerden sonra baca temizliği tamamlanmış oluyor.

Kombi Fan motoru temizliği nasıl yapılır?

Kombi içinde yer alan fan motoru düzenli aralıklar ile temizlenmelidir. Fan motorunu temizlemek için kombi ön kapağını açıp fan motorunu buradan çıkarın. Yağ çözücü kullanarak fan motoru üzerinde kalıcı olarak birikmiş artıkları çözün. Fan motoru üzerindeki atıkların çözülmediğini görürseniz daha uzun süre yağ çözücü içinde bekletebilirsiniz. Yağ çözücü içinden çıkardığınız ve üzerindeki kalıntılardan kurtulmuş olan fan motorunu duru su ile yıkayın. Güneş altında kurumaya bıraktığınız fan motoru kuruduktan sonra yerine takın.

Bir yıllık kombi bakımı yapılmazsa ne olur?

Kombilerinize düzenli olarak bakım yaptırmanız gereklidir. Kombi temizlik işlemlerini düzenli olarak yapmadığınızda ısı eşanjörleriniz kireçlendiği için istediğiniz derecelerde ısıtma yapamayacaktır. Fan motorunu düzenli olarak temizlemediğinizde fan motoru üzerindeki kalıntılar artacak ve motorun görevini yerine getirmesini engelleyecektir. Baca temizliğini yapmadığınızda ise bacanızın çıkış deliği daralacak ve bir süre sonra tıkanacaktır. bu durum zehirli yanma gazlarının kombi içinden bulunduğu mahale verilmesi demektir. Kombi içinde bulunan filtreleri temizlemediğinizde ise filtreler çok kirlenecek ve bir süre sonra tıkanacaktır. Bu durum sıcak suyun iletim hatlarına iletilmemesine neden olacak ve evinizin yeterli derece de ısınması güçleşecektir. 

Kombi baca temizliği kaç yılda bir yapılır?

Kombi baca temizliği yıl içinde bir kez yapılmalıdır. En az bir kez yapılması gereken baca temizliği imkanlar dahilinde 6 ayda bir de temizlenebilir. Baca temizliği yapılması için en ideal zaman kış mevsimi öncesinde kombiyi yoğun bir şekilde kullanmaya başlamadan önce olmalıdır. 

Kombi temizliğinde kimyasal kullanılır mı?

Kombi temizliği yapılırken temizlik yapılan bölümlere göre temizleyici kimyasallar kullanabilirsiniz. Isı eşanjörü için sirke kullanabilir fan motorları için yağ çözler kullanabilirsiniz. Ancak filtre ve baca temizliği için herhangi bir kimyasal kullanmamalısınız. Baca içinde yapışarak kalan partiküller bacanızın daha hızlı tıkanmasına neden olacaktır. Bu nedenle bu alanları temizlerken nemli bez kullanmak yeterli olacaktır. Kombi temizliği yapılırken kimyasal kullanmamanız sizin için daha iyi olur. Kullanacağınız kimyasallar temizlediğiniz alanın daha hızlı bir şekilde yeninden kirlenmesine neden olacaktır. Bu nedenle fan motoru ve üç yollu vana gibi araçların dışında kimyasal kullanılmaması önemlidir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir