Yazı İçeriği
Bulaşıklarımızı düzenli olarak yıkadığımız bulaşık makineleri yemek artıkları, tablet artıkları gibi etkenlerden dolayı kirlenir ve bir süre sonra işlevini yerine getiremez. Bulaşık makineleri, sürekli suya ve temizleyicilere maruz kalan ve düzenli olarak temizlenmesi gereken makinelerdir. Bulaşık yıkanması durumunda kendini yıkadığını düşündüğünüz çamaşır makineler aslında kendini yıkamaz ve yıkanan bulaşıklar için bir yıkama tezgahı görevini görür. Bu nedenle düzenli olarak bulaşık makinesi temizliği yapmamız gereklidir. Peki bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır, hangi aşamalarda hangi malzemeler kullanılır?
Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?
Beyaz sirke ve karbonat ile temizlik
Bulaşık makinesi temizliği için öncelikle iç haznede yer alan raflar çıkarılmalıdır. Raflar çıkarıldıktan sonra bir fırça yardımı ile bulaşık makinesi içindeki atıklar toplanmalıdır. Atıklar toplandıktan sonra kireçlenmeler ve küf oluşumlarını ortadan kaldırmak için tablet yerine karbonat ve sirkeli su koyup bulaşık makinenizi boşta çalıştırın. Uzun süre kendi kendini yıkayacak olan bulaşık makinesi iç haznesinde kireçlenmeler ve su izlerinden eser kalmayacaktır.
Beyaz sirke ve karbonat kullanarak silme yöntemi ile de bulaşık makinesi iç hazne temizliği yapabilirsiniz. Ancak bu yöntem ile iç haznenin her bir noktasına ulaşım zor olacaktır
Limon Tuzu Kullanarak Temizlik
Bulaşık makinesi temizliği için kullanabileceğiniz bir diğer malzeme de limon tuzudur. Limon tuzunu iki kaşık limon suyu ve bir kaşık elma sirkesi ile karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı sprey şişesi yardımı ile bulaşık makinesi içinde her noktaya sıkın. Daha sonra bir diş fırçası yardımı ile iç haznenin her yerini fırçalayın. Fırçala sonrasında nemli bi b ezle silin ve makinenizi durulamada çalıştırın.
Raf Temizliği
Bulaşık makinesi temizliği için çıkardığınız rafları yıkamak için hazırlayın. Bunun için arap sabunu kullanabilirsiniz. arap sabunu diğer temizlik ürünlerine göre asidik özelliği daha üst noktada olan bir üründür. Bu nedenle raflarınızı arap sabunu ile yıkayabilirsiniz. Raflar, sürekli bulaşık artıklarına ve kimyasal temizleyicilere maruz kaldıkları için daha dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır. Sert bir plastik fırça yardımı ile raflar arap sabunu karışımı ile yıkanmalıdır. Eğer raflarda kalıcı artıklar ciddi bir şekilde birikmiş ise arap sabunu içine bir miktar odun talaşı ekleyebilir ve bu artıkların çözülmesini sağlayabilirsiniz. Arap sabunu ile yıkama işlemi bittikten sonra durulama işlemine başlayabilirsiniz.
Bulaşık Makinesi Filtre Temizliği?
Bulaşık makinesi filtre temizliği için filtreyi yerinden çıkarmanız gerekiyor. Filtreyi çıkarmak için sağa doğru çevirmeniz ve kendinize doğru çekmeniz yeterli olacaktır. Filtrenizi çıkardıktan sonra kireç bağlamış, üzeri kimyasal ve yemek artıkları ile kaplanmış bir filtre görmeniz çok normaldir. Bu durumda yapmanız gereken öncelikle filtredeki artıkları temizlemek. Sirkeli su veya karbonatlı su yardımı ile filtrenin çözünmesini sağlayabilirsiniz. Yapmanız gereken iki su bardağı su içinde bir yemek kaşığı karbonat ve bir yemek kaşığı sirke eklemek ve filtreyi bu karışım içine yatırmak. Filtre temizlendikten sonra yıkama işlemine geçmelisiniz. Yıkama sırasında bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Tüm yıkama işlemleri bittikten sonra filtrenizi yerine takabilirsiniz.
Bulaşık Makinesi Pervane Temizliği
Bulaşık makinesi içinde suyu dağıtmak için kullanılan pervanelerde düzenli olarak temizlenmelidir. Bunun için yapılması gereken şey pervanenin çıkarılması ve filtre temizliğinde yapılan işlemlerin birebir tekrarlanmasıdır. Ancak pervaneler, filtrelere göre daha az kirli olacakları için aynı sürelerde temizlik yapmanız gerekmeyebilir.
Bulaşık Makinesi Temizliği için Önerilen Ürünler
Bulaşık Makinesi En İyi Nasıl Temizlenir?
Bulaşık makinesi temizliği için farklı seçenekleriniz bulunuyor. Bu yöntemler içinde en iyi yöntem beyaz sirke kullanarak makinenin her yerinin yıkanmasıdır. Beyaz sirke diğer doğal temizlik ürünlerine göre temizleme gücü en yüksek olandır. Bu nedenle bulaşık makinesi temizliği için beyaz sirke ve içinde beyaz sirke bulunan karışımları tercih etmelisiniz. Makine içindeki raflara plastik bir kap koyun ve içine beyaz sirke dökün. Daha sonra bulaşık makinenizi çalıştırın. Çalıştırma sonrası plastik kap içindeki beyaz sirke makine içine yayılacaktır. Uzun yıkama seansı sonrasında makine içindeki kalıcı izler, kireç izleri ve su izleri ortadan kalkacaktır.
Bulaşık makinesi temizliği için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem de arap sabunu ve odun talaşı karışımıdır. Kalıcı artıkların temizlenemsi için beyaz sirke ile aynı yöntemde bu karışım kullanılarak temizlik yapılabilir