Yazı İçeriği
Bacalar, evinizde ısınmak amaçlı kullandığınız sistemlerde yanma sonrasında oluşan zehirli gazın dışarı atılmasını sağlayan sistemlerdir. Isınma sistemleri dışında mutfaklarda davlumbazların dışarı açılan kanalları olan bacalar da vardır. Her iki baca türünde de zehirli gazların ve kötü kokuların dışarı atılması sağlanır. Bacaların temizliği yapılmadığında baca iç çeperlerinde biriken tortular ve isler bacanızın tıkanmasına ve zehirli gazların dışarı atılmasının engellenmesine neden olur. Bu nedenle baca temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Peki baca temizliği nasıl yapılır, hangi malzemeler ile temizlik daha kolay yapılır.
Soba Bacası Temizliği
Bacaların uzun süreli kullanımı sonrasında iç çeperlerde isler birikir. Bu durumda temizlik yapmak için bacanın çıkış noktasından baca içine temizlik fırçasının uç kısmı bir ip yardımı ile sarkıtılır ve iç çeperlerde birikmiş olan islerin aşağı dökülmesi sağlanır. Bu işlem yapılırken baca alt girişine bir poşet bağlanır ve islerin evin içine dağılması da önlenmiş olur. Bu işlem baca içi fiziki temizliği olarak bilinir. Bu işlem ile baca tam anlamı ile temizlenmez. Bu işlemden sonra baca temizliği için tercih edebileceğiniz iki yöntem bulunuyor. Naftalin veya sabun ile baca temizliği veya özel baca temizlik sıvısı kullanarak baca temizliği yapma.
Naftalin veya sabun ile baca temizliği
Baca temizliğini tam anlamı ile bitirmek istiyorsanız bacanıza bağlı olan soba içinde veya baca girişinde naftalin yakabilirsiniz. Yanan naftalin baca iç çeperlerinde kalan is atıklarını sökerek bacanızın tamamen temizlenmesini sağlar. Benzer şekilde sabun kullanarak baca temizliği yapabilirsiniz. Soba içinde veya baca girişinde sabunu yakarak islerin dökülmesini sağlayabilirsiniz. Bu iki işlem ile bacanızın içinde kalan tüm isleri dökerek baca temizliği yapmış olursunuz.
Baca sıvısı ile temizlik
Baca sıvısı yanıcı özelliği yüksek olan ve yanma sonucu oluşan ısı ile baca içinde kalan isleri temizleyen bir sıvıdır. Bu sıvıyı kullanarak tüm bacalarda kolaylıkla temizlik yapabilirsiniz. Ekonomik bir yöntem olması da sizlere avantaj sağlamaktadır.
Profesyonel temizlik ekibi
Baca temizliği için profesyonel temizlik hizmetleri veren bir ekip ile anlaşabilirsiniz. Baca temizliği konusunda uzmanlaşmış olan bu ekipler evinize gelerek kısa süre de temizlik işlemlerini tamamlamaktadır.
Evde Baca Temizliği Nasıl Yapılır ?
Evde baca temizleme için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
- Fiziksel temizleme: Bu yöntemde, baca içinden bir çekiç, bir fırça veya bir çekme halatı kullanarak tüm kir ve kül kalıntılarını temizleyebilirsiniz.
- Kimyasal temizleme: Bu yöntemde, baca içine özel olarak formüle edilmiş kimyasal temizleyiciler kullanılır. Bu temizleyiciler kir ve kül kalıntılarını çözerek temizleme işlemi kolaylaştırır.
- Basınçlı su temizleme: Bu yöntemde, baca içine hava ve su basıncı kullanılarak temizlenir. Bu yöntem, baca içindeki tüm kir ve kül kalıntılarını temizleyebilir.
- Vakum temizleme: Bu yöntemde, baca içine bir vakum cihazı kullanılarak kir ve kül kalıntıları toplanır.
- Profesyonel temizleme: Eğer evdeki yöntemlerle baca temizliği yapamıyorsanız, profesyonel bir baca temizleme şirketi ile çalışabilirsiniz.
Lütfen unutmayın ki baca temizliği önemlidir ve sık sık yapılması önerilir. Ayrıca, baca temizliği işlemi yapmadan önce gerekli güvenlik önlemlerini almalısınız.
Baca Açıcı Nasıl Kullanılır?
Baca açıcı kullanarak baca temizliği yapmak oldukça kolaydır. Baca açıcıların yanıcı özellikleri yüksek oldukları için oluşturacakları ısı ile baca içinde temizlik yapmanızı kolaylaştırır. Yapmanız gereken alevlerin tutuştuğu ve yanmanın en kuvvetli olduğu anda baca açıcının alevlerin içine atılması ve sobanın kapağının kapatılmasıdır. Baca açıcıların buhar hale gelmesi ile kuruma yapışarak kurumun tutunduğu yüzeylerden kurtulmasını sağlar. Bu şekilde baca temizliği yapmış olursunuz.
Önerilen Temizlik Ürünleri
Toptan temizlik ürünleri olarak önerdiğimiz temizlik ürünlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Baca Temizliği Hangi Sıklıkla Yapılmalı
Baca temizliği yapılması zehirli gazların sağlıklı bir şekilde dışarı atılması için çok önemlidir. Bu nedenle baca temizliği belirli periyotlarda tecrübeli kişilerce yapılmalıdır. Baca temizliği yapılması için mevsim dönüşleri en ideal tarihler olmakla birlikte aylık olarak baca temizliği yapmak bacaların tıkanmasını önlediği gibi baca çekiş gücünün azalmasının da önüne geçer. Bu nedenle aylık periyotlarda baca temizliği yapılması çok önemelidir.
Kolay Baca Temizliği
Baca temizliği yapmanın en kolay yöntemi baca açıcılardır. Baca açıcılar yerine doğal malzemeler tercih etmek istiyorsanız yapmanız gereken karbonat kullanmak. Karbonat, baca temizliği konusunda oldukça etkili bir malzemedir.Bir kaşık karbonatı yanan alevlerin üzerine attığınızda çok yüksek ısıya sahip buhar oluşur. Bu buharlar bacalara yapışıp kalan kurumlara tutunarak kurumların dökülmesini sağlar. Ayrıca baca çekiş gücünün düşmesi durumunda da karbonat kullanılmaktadır.
Yağlı bacalar nasıl temizlenir
Eğer bacanızda yağlanma meydana geliyorsa öncelikle yağlanmaya sebep olan yakıtı değiştirmeniz gerekiyor. Bacalarda meydana gelen yağlanma daha fazla kurum yapışması anlamına gelir. bu nedenle yağlanmanın önüne geçmelisiniz. Baa içinde meydana gelen yağlanmayı çözmek için sabun kullanabilirsiniz Haftada bir kez alevlerin üzerine sabun tozu atarak yağlanmış bacaları temizleyebilirsiniz.Baca içinde oluşan yağlanmayı önlemediğiniz takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir. Baca temizliği için satılan temizlik sıvıları da tercih edilebilir.
Baca temizliği yaparken dikkatli olmalısınız. Alevlere atacağınız baca temizlik malzemesi nedeniyle oluşana buhar zehirli olduğundan sizi zehirleyebilir. Bu nedenle bu işlemleri yaparken alevlerin olduğu alandan uzaklaşmalı ve bir süre yaklaşmamalısınız.
Yanan Sobaya Sabun Atılırsa Ne Olur?
Eğer yanan bir sobayada sabun atılırsa, sabunun yağ içeriği nedeniyle yanma ihtimali oluşur ve sabunun yanması sırasında duman oluşabilir. Ayrıca, sabunun yanması sırasında ses veya patlamalar oluşabilir. Bu nedenle, yanan bir sobayada sabun atmak güvenli değildir ve tavsiye edilmez.